Välkommen till Gunnar Ekelöf-sällskapet

Gunnar Ekelöf-priset till Åsa Maria Kraft

Gunnar Ekelöf-priset delas ut på Sigtunastiftelsen lördagen den 14 september efter årsmötet, som börjar klockan 14.

Det blir hyllningtal till pristagaren och uppläsningar. Efteråt bjuder sällskapet på kaffe med kaka till dem som föranmält sig. Det finns också möjlighet att besöka Ekelöfrummet.

Årets pristagare är poeten Åsa Maria Kraft, född 1965. Hon har sedan debuten 1997 givit ut ett tiotal diktsamlingar och poetiska prosaböcker, samtliga i form av undersökande projekt. Den senaste diktsamlingen enkel cellulosa riktar in sig på medeltida trämadonnor, med särskilt sikte på deras materialitet och rumslighet.

Juryn, som bestod av Anders Claesson, Lotta Muth, John Swedenmark och Anna Säflund-Orstadius från Sällskapet, samt de externa kritikerna Amelie Björck och Sebastian Lönnlöv, ger följande prismotivering:

Åsa Maria Krafts diktning består av monomana, respektfulla projekt som för vår samtid frambesvärjer liv åt historien och hantverket, med noggrann känsla för ikonografi och material. Den sakliga formen, med en egen inneboende klang, vittnar om undersökningar utan förutbestämt mål, där kultur möter natur och där myt, symbol och religiös vördnad tar gestalt av permafrost, tranor och trämadonnor.

*

 

lättheten
den havande som
lyssnar till toner
som fallit, därför
stigit

Anna bär
det tyngsta
som är det lättaste
minnet

jag bär henne
ni ska minnas
som den som bär

Ur enkel cellulosa, Bonniers 2024

Samtal om liv och dikt

Samtalet om litterärt skapande på Rönnells antikvariat den 3 april blev välbesökt och djuplodande. John Swedenmark talade om olika sätt att närma sig Ekelöf, Carl-Johan Malmberg exemplifierade sitt resonemang med Paul Valéry och Marcel Proust, och Madeleine Gustafsson undersökte förvandlingen från liv till litteratur utifrån Klara Johansson, Werner Aspenström och Ekelöf.

Tider för visning av Ekelöfrummet

 

Under sommaren 2023 har Ekelöfrummet inga planerade guidade visningar. Ett program för hösten publiceras i augusti.

Om Gunnar Ekelöf-sällskapet

OM GUNNAR EKELÖF-SÄLLSKAPET

Rättigheter

till Gunnar Ekelöfs verk förvaltas av upphovsrättsorganisationen ALIS (www.alis.org). För frågor kontakta sällskapet på info@gunnarekelof.se

”Ekelöfs sjunkande andrahandsvärde” Samtal på Antikvariat Verklighetsflykt 19/4 2024

Årsmötet 2023

Vid årsmötet omvaldes styrelsen samt att vi fick en ny kassör, Bob Nichols. Läs protokollet här!

Vandring i Ekelöfs fotspår

Sent på jorden på webben!

Läs mer om samarbetet med Litteraturbanken, som i samarbete med Sällskapet publicerat sent på jorden med varianter och kringmaterial (manuskript, dedikationer …)!