Gunnar Ekelöf-priset 2021 tilldelas författaren och konstnären Leif Holmstrand.

Med oförtröttligt hantverk och formkänslig fantasi utforskar Leif Holmstrand i sin diktning och i sitt konstnärskap vad det är att vara människa. I en tid som både ifrågasätter och uppreser gränser skapar han normbändande verk med stark inre spänning.

Priset delas ut sedan 2001 till någon som verkar i Gunnar Ekelöfs anda. Senaste mottagaren var Birgitta Lillpers. Dessförinnan har belönats Jesper Svenbro, Eva Runefelt, Bengt Emil Johnson, Katarina Frostenson, Gunnar D Hansson, Magnus William-Olsson och Göran Sonnevi.

Prissumman, 50 000 kronor, är hämtad ur sällskapets egna medel. Prisutdelning äger rum på Sigtunastiftelsen, där Ekelöfs arbetsrum finns som museum, lördagen den 11 september, med föredrag om och medverkan av pristagaren.

Årets jury har bestått av Amelie Björck, Anders Claesson, Sebastian Lönnlöv, Lotta Muth, John Swedenmark och Anna Säflund-Orstadius.